Gepubliceerd: 28 februari 2023

Verbinden met die soephandel

Via een jongerenwerker van Dynamo zijn we in verbinding gekomen met vmbo- school Olympia. We mochten als Soep & Co een verbindende rol spelen in het prachtige project: “Burgerschap, samen in de maatschappij”, waarbij ze de leerlingen ‘maatschappelijk bewuster’ willen maken door te laten zien wat er in de samenleving speelt. We kregen de vraag om hierin mee te denken en samen met de leerlingen soep te maken en uit te delen.

 

Soep als middel om te verbinden dus… Onze expertise! ;)
Het thema van deze projectdag was ‘naastenliefde’, wat in ons werk een hoofdrol speelt en bovenaan staat. Wat je situatie ook is, we bekijken het altijd vanuit de bril van naastenliefde. In de maatschappelijke opvang wordt er soms gemakkelijk met een bepaalde bril gekeken waardoor mensen snel in een hokje worden geplaatst en labels worden geplakt. Juist daarom leek het ons mooi en leerzaam om een koppeling te maken tussen Olympia en Springplank 040. Dé maatschappelijke opvang organisatie van Eindhoven met verschillende locaties, waaronder Opstart 040. Dit is een 24 uurs- locatie waar mensen starten wanneer ze via Springplank een traject aangaan. 

 

Dit bleek een super match te zijn. De verbinding tussen de leerlingen en bewoners begon al in de keuken, mede dankzij de super goede en niet te missen hulp van een bewoner. Hij deelde zijn verhaal en stond vervolgens ook in de keuken om samen met de leerlingen de soepen te maken. Ons hart gaat sneller kloppen van zulke momentjes waar mensen de ruimte krijgen om hun eerlijke verhaal te delen en daarmee stigma’s naar beneden te halen. We love that shit. 

 

De leerlingen hebben 3 heerlijke soepjes én een salade in elkaar geknutseld van de geredde groente die we meebrachten. Ze hebben zelf de soepjes uitgedeeld aan de mensen en ook zelf meegegeten in de woonkamer van Opstart 040. Alles wat overbleef is met een medewerker van Springplank meegegaan naar de Winternood opvang. 

 

Voor ons was het een geslaagde dag! Een super verbinding tussen deze twee doelgroepen en samen hebben we veel soepjes kunnen maken voor mensen die het goed kunnen gebruiken. We zijn fan van het ‘burgerschap-project’ van Olympia en van de powervrouw die dit project met heel veel passie leidt. Een inclusievere samenleving begint bij deze jongere generatie. We zijn vereerd dat we hier een klein steentje aan bij mochten dragen.   

 

We hopen dat we met deze gastles het stigma rondom daklozen wat hebben kunnen doorbreken. Door te laten zien dat het vaak niet lijkt op het ‘standaard beeld’ wat mensen vaak hebben. Dat het iedereen kan zijn. Dat het niet 1 bepaald ‘type’ is. Dat de lijn erg dun is. Dat het leven soms heel erg tegen kan werken en dat 1 slechte keuze, soms genoeg kan zijn. Dat het net zo goed jij of ik had kunnen zijn. En dat we er daarom voor elkaar moeten zijn.

 

 

Meer nieuws